Vrijdag 13 september

We worden wakker van de regen. Het was hier in Floques heel stil vannacht, maar ‘s morgens komt het verkeer op de weg achter ons al snel op gang. Ik heb lichte hoofdpijn, en het lawaai irriteert me. Koffie, ontbijt, klaarmaken en vertrekken. Vandaag rijden we terug naar België. Zonder autosnelweg, we nemen de “scenic route” langs de kust. De D940.

En ik heb een leuk idee: waarom rijden we niet naar Diksmuide? Hilde en Joeri liggen daar met de Hoop Doet Leven op ‘t Buitenbeentje, de scheepswerf (maar ook: veel meer dan dat, recreatie op en naast het water in de Westhoek, check it out!). Laten we eens een verrassingsbezoekje brengen.

Maar eerst dus nog een eind rijden. En kijk, we rijden naar het goed weer!

Via Le Tréport, waar we het goed kennen. We rijden eens om in Cayeux-sur-Mer om naar de camperplaats daar te kijken. We stoppen bij de Lid’l in Rue (ja, het dorp heet Rue) voor brood en verse pizza. Vanaf Boulogne-sur-Mer rijden we naast de kust.

We kijken onze ogen uit: nog nooit zagen we de White Cliffs of Dover zo helder, hoe mooi is dit!

We stoppen nog eens tussen Wissant en Escalles om foto’s te maken.

Na een tijdje laten we toch het mooie(re) weer achter ons…

… maar voor ons is het maar grijs.

Dan gaat het de grens over, in de regen, kan het symbolischer?

We hebben weer internet, en ik stuur een berichtje naar mijn zus: Regent het in Diksmuide? Ze antwoordt dat het wisselvallig is, en zo weet ik dat ze op de werf zijn. We parkeren ons tussen de bussen (‘t Buitenbeentje is ook een recreatieplek waar veel scholen gebruik van maken), en gaan op zoek naar de Hoop doet leven. Niet moeilijk te vinden, natuurlijk, het schip staat op het droge.

Joeri is bezig aan de ene kant van het schip, een lasser van ’t Buitenbeentje aan een andere kant. Hilde is binnen om in de gaten te houden dat er geen brand ontstaat door de laswerken. We doen een babbeltje met Joeri, hij gaat Hilde aflossen en zo kunnen we ook een babbeltje doen met haar. Van Hilde horen we dat ma en Herman morgen ook komen, wij blijven sowieso nog in de buurt, misschien kunnen we morgen mee met hen om te gaan eten?

Ik bel eens met Herman, hij kan de reservatie uitbreiden naar 6 personen, en zo is dat gefixt, leuk! Daarna gaan we op zoek naar een slaapplek, en dat is toch niet evident. Eerst rijden we naar een nabijgelegen camping, maar die ziet er erg verwaarloosd en verlaten uit (lijkt wel nog een plek te zijn voor vaste bewoners). Nope, dit wordt het niet.

We rijden terug, en zien van de overkant van de IJzer de werf.

Volgende poging: parking van natuurdomein De Blankaart. Langs een drukke gewestweg. Nope, dit wordt het ook niet. Volgende poging: ergens aan het water in Fintele (Lo-Reninge). Denk ik. Het is eerder een parking in het kleine dorp, niet helemaal duidelijk of we iets moeten eten bij de herberg vlakbij, of niet. Nope, dit wordt het ook niet. Pfhuh. Rijden we terug naar ‘t Buitenbeentje? Eerst nog eens een kerk/kerkhof proberen, in Reninge. Nope, daar kunnen we ook niet staan. OK, we rijden terug naar ‘t Buitenbeentje.

Onderweg zie ik in Noordschoote een kerk met kerkhof, zouden we daar niet kunnen staan? Eens terugkeren en kijken. Goh ja, het is niet ideaal, maar het kan wel. Dus sluiten we de boel af, eten onze pizzaatjes en houden ons verder in alle rust en stilte bezig. We horen de kerkklokken, we horen schaapjes, we horen kippen, we horen auto’s… maar qua verkeer zal het hier wel stilvallen, denken we. 

Zaterdag 14 september

Het verkeer viel inderdaad wel stil. Wat niet stilviel, was de kerkklok van de kerk waar we vlak naast staan. Elk half uur bimbamt die. De hele nacht door. Ik heb er betrekkelijk weinig last van (ik slaap de laatste tijd érg goed en vast), Meneertje Mertens hoort alle uren en halfuren van de nacht. Als klap op de vuurpijl wordt er vanaf 7u stipt werklawaai gemaakt. Tractor, bobcat, roepen, … noem maar op. We trekken onze conclusies, en druipen af.

We trekken terug naar de parking van de Blankaart, waar we nog een paar uurtjes vrij rustig kunnen staan. Het weer is gelukkig wat beter, maar warm kunnen we het nog niet echt noemen. Ik maak een korte wandeling voor wat foto’s…

… en daarna doe ik nog een tukje, ik heb hoofdpijn. Gelukkig doet het dutje deugd, ik voel me wat daas maar beter. Daarna volgt nog een queeste om te lozen. Eerste plek waar we heenrijden, aan de sporthal van Langemark, kunnen we onze WC-cassette niet legen. Allez hop. Ergens anders dan maar. Camperpunt Hooge Crater in Ieper. Daar vindt Meneertje Mertens na enig zoeken wel waar de cassette geleegd kan worden. Hoera. Dan gaat het terug naar Diksmuide, waarbij we Ieper doorgestuurd worden. We rijden zelfs onder de (voor restauratie ingepakte) Menenpoort.

We hadden “een beetje vroeger dan half één” afgesproken op ‘t Buitenbeentje, we zijn er om 12u10 en dat is nog mooi op tijd, gelukkig.

Ma en Herman komen er na een paar minuten ook aan, en we trekken naar De Mane op de Grote Markt van Diksmuide om samen te eten. Het was leuk, het was gezellig, het was lekker, het was lawaaierig, we waren allemaal content. We kunnen ook best wel kwekken als we daar goesting in hebben.

Terug naar ‘t Buitenbeentje, waar we nog eens rondkijken.

Hilde en Joeri hebben nog wel wat werk voor ze weer naar Gent kunnen varen, maar het gaat goed vooruit. Ma en Herman rijden naar huis, wij naar Bellem waar we onze laatste vakantienacht gaan doorbrengen. Morgen gaan we naar huis.

En zo komen we aan het eind van onze reis, en zit deze reeks vakantieblogs erop. Er volgt nog een soort samenvatting, maar dan, that’s it folks, uitkijken naar de volgende vakantie! Een room with a view foto is een mooie afsluiter voor dit bericht.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

6 reacties

  1. Einde. Maar mooie afsluiter. Prachtige foto’s nog in FR. Lekker eten met de familie. Oh was vergeten dat de mensen van de boot, je zus was 😀. Wist wel kennis of zo. Ja ik volg ze, vind het heerlijk. Jullie zijn allemaal trotters. Nu kleinkinderen bezoeken. Geniet!

  2. Wat leuk om nog bij je zus langs te gaan en tegelijkertijd in meer familie-armen te vallen.

    Het was heel leuk om jullie roadtrip te volgen. Goede thuiskomst en herstart met alles gewenst

  3. Eindigend in het mooie Bellem, na een bezoek aan je varende zus. Hoe apart is dat maar niet.
    Wat een prachtige reis was het weer. Ik heb genoten van de mooie zichten en van het onderweg zijn op zich. Dank om ons mee te nemen!

    1. Verdorie, weer weg mijn reactie. Ik schrijf ze opnieuw…

      Het was een prachtige reis.
      Terugkeren via de Westhoek om daar je varende zus en zwager te bezoeken, vervolgens overnachten in het idyllische Bellem, hoe apart is dat.
      Ik heb weer genoten van de mooie uitzichten en van de reis op zich. Dank om ons mee te nemen!

Zeg het eens?