Op aanvraag: een blogpost over het fotograferen van vuurwerk.
Op de vooravond van de Franse nationale feestdag waren we in Le Tréport, op een camperplaats op de kliffen nabij het stadje. De avond voordien waren we al eens op de kliffen geweest voor de zonsondergang, en die avond deden we dat nog eens. Leslie en Dirk wisten ook dat er vuurwerk zou zijn die avond. Ze hadden het al eerder eens meegemaakt, en wisten zo ongeveer waar het vuurwerk zou zijn. En ter plekke besloot ik om foto’s te maken.
We zochten een plekje, tussen het vele volk dat arriveerde. Ik had dat nog nooit gedaan, vuurwerk fotograferen, dus zocht ik snel op hoe dat moest.
Hoe doe je dat, vuurwerk fotograferen? Je hebt het volgende nodig:
- Een camera die je manueel kan bedienen. Dit kan ook met je telefoon als die een pro-functie heeft, waarbij je de instellingen zelf kan beheren.
- Een statief. Hoeft niet duur te zijn, en je vindt ook vele statieven tweedehands. Ik heb een goedkoop statief waarvoor ik jaren geleden 30 euro of zo betaalde. Niet perfect, maar het weegt niet veel en doet z’n werk.
- Een afstandsbediening, zoals deze. Je kan ook met de timer functie van je fototoestel werken en die bijvoorbeeld op 2 seconden zetten.
Het statief en de afstandsbediening (of de timerfunctie) zijn nodig om zo weinig mogelijk beweging te hebben. Zonder statief ga je sowieso bewegen en zijn je foto’s onscherp. Ook als je op je toestel afdrukt (of zonder timer functie) beweegt je toestel door het afdrukken. Dat komt door de instellingen (ofte vooral: lange sluitertijd).
De instellingen dan:
- ISO kan je gewoon laten staan zoals bij fotografie in daglicht: op 100 of 200.
- Zet de witbalans niet op automatisch, maar op daglicht.
- Diafragma stel je in tussen f8 en f13.
- Scherpstelling zou volgens sommigen op handmatig moeten staan, ik hield het bij automatisch en dat lukte ook.
- Sluitertijd dan: werk met lange sluitertijd. vanaf 1/3s tot 1 of 10s. Een beetje experimenteren met sluitertijd en diafragma is de boodschap, want het hangt ook wat af van wat jij wil, en ook van hoe donker het is. Zelf maakte ik mijn foto’s met een sluitertijd van 2s. Je kan zelfs het statief vervangen door eventueel een muurtje ter plaatse, maar dan moet je echt wel op voorhand scouten en een beetje geluk hebben ook.
En ik eindig met wat foto’s als voorbeeld.
Heel mooi! Dit zal ik mogelijks eens proberen met oud en nieuw. Dan is het hier één vuurwerkzee rondom ons.
Goeie tips! Zeker die over een wat langere sluitertijd. Ik ga het ook eens proberen.
Bedankt Anne, dit is precies wat ik zoek. Ook toepasbaar voor andere avondfoto’s.
Mooi duidelijk voor de liefhebber. , ik ben daar veel te ongeduldig voor . Maar jou is het prima gelukt.
Ga ik bijhouden. Nog nooit geprobeerd! Dank. Mooie foto’s!
hmm ik heb niets van wat je aanraadde uitgevoerd, want ik had deze post nog niet gelezen (en wist ook maar last minute dat we vlakbij een vuurwerk waren). Dus ik heb hele serie bewogen, berookte, flurry dinges getrokken :D. Haha, ik zal mischien een vuurwerk not-tutorial posten later eens.
Maar serieus: het was de jongens hun eerste vuurwerk. Je ziet tegenwoordig zelden nog professioneel vuurwerk. Dat gebeurt minder en minder.