Vanaf nu schrijf ik op zondag voor onbepaalde tijd een blogbericht over iets wat me bezighoudt.

Als je de WP app gebruikt, ken je ze wel, die daily prompts. Af en toe hou ik er eentje bij in mijn concepten omdat ik er wel eens op wil antwoorden.

What time do you go to bed and wake up currently?

De meesten weten wel dat ik een vroege vogel ben, en dat bij ons vroeg opgestaan wordt. Wat vaak op onbegrip stuit, of op bewondering, op gezucht, en op veel oogrollen. Haha. I love it.

Momenteel sta ik meestal ergens tussen 4 en 5u op. 4 uur is vroeg, ook voor mij. Meestal is dat als ik lig te draaien en keren, honger heb, eventueel ook hoofdpijn, en van slapen niks meer in huis gaat komen. Soms is het zelfs wat vroeger.

Standaard is 5u. Vind ik een mooi uur. Lekker lange voormiddag, en als ik ergens moet zijn, dan heb ik nog veel tijd voor ik moet vertrekken.

Soms slaap ik in het weekend wat langer, maar het is een rariteit dat ik na 7u opsta.

Het vroege opstaan heeft te maken met het werk van Meneertje Mertens. Hij begint elke dag om 5u, vertrekt tussen 4u15 en 4u30. Vroeger, toen nog alle kinderen thuis waren, maakten we er een gewoonte van dat ik opstond een kwartiertje of zo voor hij vertrok, zodat we elkaar nog even zagen. En ’s avonds ging ik ook vroeg met hem op stok. Ik vond het noodzakelijk voor onze relatie. Deed ik dan niet, dan zouden we elkaar niet veel gezien hebben op een modale werkdag.

Met de kinderen uit huis en ik in ziekteverlof is dat nu wel anders, maar we houden het toch wel een beetje aan. ’s Morgens zie ik hem vaak niet, maar ’s avonds gaan we wel samen rond 8u slapen. Zoiets, ongeveer.

En ik weet dat veel mensen ons zot verklaren, ik weet dat er veel mensen zijn die het niet zouden kunnen/willen, ik weet dat ons sociaal leven er soms onder lijdt. Maar so be it.

Het heeft ook vele voordelen, vind ik. Die stille uren ’s ochtends heb ik altijd al heerlijk gevonden. ’s Morgens ben ik op mijn best, en krijg ik ook het meeste gedaan.

In de zomer vertrekken we ook graag heel vroeg om te rijden met de camper. Zoveel voordelen! Het is koel, het is niet druk, het gaat allemaal veel vlotter.

En ja, die zonsopgangen hè. Ik vind ze prachtig, ik geniet ervan, ik fotografeer ze graag. Als je zegt: waarom dan niet de zonsondergang? verwijs ik graag naar wat ik hier schreef over het verschil tussen zonsopgang en zonsondergang. Want dat is er wel degelijk.

De winterse zonsopgangen vind ik daarbij niet eens “vroeg”, in de zomer is de zonsopgang pas echt vroeg, en ook dan vind ik dat moment fantastisch. Zo mogelijk nog beter, omdat het zo vroeg en zo stil is. De zon zien opgaan, de natuur wakker horen worden, het is zo’n privilege!

En jij? Om hoe laat sta jij op/ga je slapen?

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

36 reacties

  1. Ik zou heel graag een vroege vogel zijn, maar ik vermoed dat elke mens een eigenheid heeft en dat lukt me echt niet. Ik ben duidelijk een avondmens. Zoals jij geniet van de stille ochtenden, geniet ik van de stille avonduren. Vooral als ik besef dat iedereen slaapt….. Voor half 1 lig ik er zelden is, maar misschien is dat al ochtend 😉?
    Ik ben een moeilijke slaper en al helemaal als ik weet dat ik er vroeg uit moet, wat vaak lastig was in mijn vorig weekend leven.

    1. Hahaha 🙂 Voor mij is half 1 nog niet echt ochtend, eerder putje nacht 🙂
      Slapen is hier soms ook een probleem. Moeilijk inslapen (vooral na een drukke avond), ’s nachts vaak wakker, te vroeg wakker… you name it, het overkomt me allemaal regelmatig.

  2. Ooh dat is inderdaad heel vroeg… Ik hoef hierin geen keus te maken want ik ben ook wel een ochtendmens alleen niet zo vroeg als jou. De biologische wekker gaat hier iets later af. Het voelt zoveel fijner om de ochtend in alle rust te starten.

  3. Niemand hoeft te oordelen over hoe en wanneer jullie gaan slapen of je leven inrichten.
    Vroeger was voor mij 22 u en 6 u een mooi uur. Moest ook voor het werk. Dan heb ik jaren bijna niet meer kunnen slapen en dat wreekt zich. Nu ga ik slapen rond middernacht, kan dan wel al uren in mijn bed liggen lezen (E-reader) en sta ik op rond 9 u als ik niets te doen heb in de voormiddag 😀. Vorig jaar heb ik slaap ingehaald. Sliep soms de klok rond. Nu ik iets meer kan bewegen val ik al eens in slaap rond 23 u en dan is 9 u ‘s morgens goed geslapen. Ja heb mijn rust blijkbaar nodig.
    Als ik al eens het mooie ochtend licht zie dan voel ik dat wel eens als een gemis.
    Knap verslag van jou.

    1. Ik vind het fijn dat je dat zegt, dat niemand daarover hoeft te oordelen. Ik doe dat ook niet over mensen die het omgekeerde ritme hebben en laat gaan slapen.
      Ik merk ook dat ik mijn uren nodig heb, ben ook geen goeie slaper en na een paar slechte nachten ben ik kapot. Meestal lukt het wel om dat achteraf weer in te halen met een paar goeie nachen.
      Slaap is zo belangrijk.
      Dankjewel 🙂

    1. Ik weet nog altijd niet hoe het komt. Het is niet echt random want het gebeurt vaak bij dezelfde mensen (je bent niet alleen), maar toch snap ik het hoe en het waarom echt niet.
      Ik zou graag mijn blog eens “resetten” naar een eenvoudig thema (ik denk dat het vele problemen zou oplossen), maar dat is dus ook zo simpel niet en daar moet moed voor verzameld worden 🙂

  4. Leuk om iedere zondag iets van je te lezen.
    Een prachtige deze zondag bij dit bericht. Men zegt hoe ouder hoe minder slaap je nodig hebt. Nou ik vind het juist andersom
    We gaan meestal iets na 10 uur naar bed en staan om half acht op, en de acht uren slaap heb ik echt nodig. Vroeger kon ik makkelijk met 5 of 6 uren toekomen, dat zou ik nu niet meer redden.
    Ik denk dat het heel persoonlijk is en fijn dat jullie het eens zijn .

    1. Ha fijn dat je dat vindt, dankjewel!
      Ik merk ook niet dat ik minder slaap nodig zou hebben, ook integendeel. Kon vroeger tot een gat in de nacht lezen, maar dat lukt me niet meer. En een avond lang op wreekt zich meestal dagenlang vermoeid achteraf.
      Het is inderdaad heel persoonlijk, dat is een feit.

  5. Ik ben jaloers van zo’n ochtenden want ik ben een ochtendmens. Om 6 uur ben ik meestal wakker. Als ik ga werken, sta ik op. Als ik thuis ben, blijf ik vaak liggen tot 8 uur om te lezen. Eerst open ik de ramen want vanuit mijn bed kan ik de zonsopgang zien. Ik ben dus een luie ochtendgenieter. ’s Avonds ga ik rond 11 uur naar bed. Ik lees nog een uurtje en slaap dus ongeveer 6 – 7 uren per nacht. Ik hou geen rekening met mijn echtgenoot want die slaapt me véél te lang en komt heel traag op gang. Hij is geen ochtendmens.

    1. Vroeger sliep ik minstens tien uren per nacht. In de menopauze heb ik flink afgezien omdat ik te maken kreeg met ernstige slapeloosheid en niet kunnen inslapen. Nu gaat het goed, maar de slaaptijd is véél korter geworden.

    2. Maar vanuit je bed naar de zonsopgang kijken, dat is toch ook zaaaaaaaaalig 🙂 Vanuit de camper kan dat ook, haha. Er zijn dingen die ik echt een privilege vind, en dat is er eentje van 🙂

  6. Vroeger was ik een ochtendmens en met kleine kinderen was dat handig.
    Ik heb diverse periodes gekend met slapeloosheid die hebben ervoor gezorgd dat ik daarna van iedere minuut die ik kon slapen gebruik maakte. Verder speelt depressie ook een rol in .ijn slaappatroon. Het is iedere dag een strijd om op te staan.

    Gemiddeld sta ik tussen 7 en 8 op en ga ik tussen 23 en 24 slapen maar er zijn veel afwijkingen. Ik heb eigenlijk 9 uur slaap nodig

    1. Ja, met kleine kinderen is dat héél handig.
      Ik heb ook minstens 8u slaap nodig om goed te functioneren. Meer is welkom, minder is een probleem.
      Jammer genoeg ben ik ook een slechte slaper, en is het vaak minder. Onderbroken slaap.

  7. Zo rond half 8 sta ik meestal op, en rond 22.00 lig ik – doodmoe – in bed. Heel soms later, meestal vroeger. Vrienden van ons hebben ongeveer jouw ritme: hij begint ‘s morgens om 3/half 4 te werken, zij staat dan samen met hem op.

  8. Het lijkt me niet meer dan logisch dat je een beetje rekening met elkaar houdt. Dan heb je geluk wanneer je geen heel tegenstrijdig slaapritme hebt en vroeg opstaan ook geen probleem vindt.
    Maar je hebt gelijk dat het niet alleen nadelen heeft maar ook voordelen, nét als alles.

    1. Ik weet niet of zo’n relatie kans op slagen heeft, een vroege vogel en een echte nachtuil zien elkaar nauwelijks, toch als er ook door beiden gewerkt wordt.
      Maar het klopt wat jij en Johan Cruijf zeggen 🙂

  9. Sinds ik met pensioen ben is mijn vroege vogelgedrag langzaam aan het verdwijnen.
    Stond ik de eerste maanden steevast om half 7 op (voor jou aan de late kant 🙂 ) is het langzaam aan half 9 geworden maar dat is echt de max. Later uit bed komen vind ik zonde van de tijd.
    Ook in mijn werkzame periode gingen we rond 12 uur ´s avonds naar bed, in het weekend meestal later.
    Dat is zo gebleven, blijkbaar heb ik weinig slaap nodig.

    1. Daar ben ik wel jaloers op, ik zou ook graag wat minder slaap nodig hebben. Iets later gaan slapen zou toch wel handig zijn 🙂

  10. Ik ben een avondmens. ’s Morgens ben ik niets waard. Ik zal zelden ergens een afspraak maken voor 10u want dan moet ik veel te vroeg opstaan. Gewoonlijk sta ik op tussen 8 en 9 en ik ga zelden slapen voor middernacht.

  11. Door de week loopt de wekker om 5.30 uur af. Een uur later moet ik man en zoon wakker maken, maar voor die tijd heb ik koffiegedronken, ben ik onder de douche geweest, hebben de dieren eten gehad en staat het ontbijt klaar. Ik geniet echt van de rust en van het alleen door huis lopen. Vroeger, toen de kinderen klein waren, nog meer dan nu. Soms doe ik ’s middags even een klein dutje op de bank en voor 21.30 uur lig ik al vaak in bed. Man en zoon zijn avondmensen, maar ik ben duidelijk een ochtendmens. Ik ben het inmiddels wel afgeleerd om aan het ontbijt hele verhalen te vertellen, want dat vonden die avondmensen maar vervelend.

    1. Leuk om te lezen, vertoont veel parallellen 🙂 Ik vond dat ook zo zalig toen de kinderen klein waren, een uurtje vroeger op en eerst mens worden. Mijn dochter begreep dat niet, “allez mama, waarom doe je dat” maarrrr…. nu ze zelf kinderen heeft, doet ze nét hetzelfde 😀
      Ik ben dan wel een ochtendmens, maar voor mijn eerste kop koffie moet je mij ook niet echt aanspreken. Mijn zoon is daar de primus in: als hij niets zegt ’s morgens, spreek hem dan ook niet aan. Dat loopt gegarandeerd mis. Als hij zelf begint te praten, dan kan je wel iets zeggen.

  12. Uit mezelf ben ik een vroege vogel en sta ik dus ook graag vroeg op. Het liefst nog voordat de rest wakker is. Ook omdat ik het gevoel van vroeg op zijn, dan productiever zijn en de hele dag nog voor me hebben zo fijn vind!
    Leuk om te lezen hoe verschillend iedereen daarin is : )

    1. Inderdaad, leuk om te lezen 🙂 Wij lijken alvast wél op elkaar hierin 🙂 Dat gevoel van die dag nog voor je te hebben: heerlijk!

  13. ik snap alles wat je schrijft wel…maar ik voel me een zombie zo vroeg ’s ochtends.

    Nu waren we in andere tijdszones en we zijn nooit 100% aangepast. Daar was iedereen ook altijd ten laatste om 6u op, maar we gingen ook tegen 20u slapen. En ik was uitgeslapen en dan voelt dat goed. Maar als je je bioritme niet meewil, dan is het eerder omgekeerd.

    1. Klopt. Ik heb niet het zonnigste humeur ’s morgens vroeg, vergis je daar niet in. Maar een zombie ben ik niet 🙂 En eenmaal op gang, krijg ik veel meer en makkelijker gedaan dan ’s avonds.

Zeg het eens?