Deze uit het boekje van Janna was al een tijdje aan het roepen en zwaaien om aandacht. Zag er mega-kei-lekker uit. Eens uitproberen dus.
Wat gooien we erin?
- 2 eetl. olijfolie
- 1 ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 2 theel. gemalen komijn (ik had enkel zaadjes, maar onlangs wel een vijzel gekocht, dus: hop de vijzel in. zo hadden we zo ongeveer toch poeder)
- 1 theel. kaneel
- 1/4 theel. gemberpoeder
- 2 blikken van 400 g kikkererwten (leek me veel te veel, ik heb het bij 1 blik gehouden)
- 450 g rijpe tomaten, gepeld en fijngehakt
- 1 liter groente- of kippenbouillon (groente werd het)
- 2 eetl. fijngesneden peterselie (platte peterselie werd het)
- sap van ca. 1/2 citroen, naar smaak (ik gebruikte limoen, er lag er nog eentje dat dringend op moest)
- zout en versgemalen zwarte peper
Wat doen we daar zo allemaal mee?
Verhit de olie in een grote pan en smoor ui en knoflook 4 minuten. Voeg de gemalen komijn en kaneel, het gemberpoeder, de helft van de kikkererwten, de tomaten en 8 dl bouillon toe. Breng aan de kook. Draai het vuur laag, zet het deksel op de pan en laat de soep circa 5 minuten zachtjes koken.
Pureer intussen de overige kikkererwten met de achtergehouden bouillon in een foodprocessor of een blender glad. Roer de puree door de soep, gevolgd door de peterselie. Breng de soep op smaak met zout, peper en citroensap en dien hem op.
Mijn portie is ondertussen opgegeten, en het was best wel lekker. Ik was een beetje bang dat de komijn te dominant zou zijn, maar die smaak werd toch mooi in evenwicht gehouden door de kaneel. Wel blij dat ik er geen 2 blikken kikkererwten in deed, 1 was echt wel genoeg.